"Meer dan enkel F-16's ter beschikking"

Generaal-majoor Hubert De Vos, commandant van de landcomponent, spreekt met klem tegen dat de landmacht niet in staat zou zijn deel te nemen aan een internationale militaire interventie tegen Islamitische Staat. "Ik hoor zogenaamde experten dat beweren in de pers, maar dat is klinkklare onzin", onderstreepte hij gisteren in Leopoldsburg. "Er is een groot verschil tussen kunnen en mogen."

Landmacht beschikbaar
De Vos lanceerde vorige week nog de boodschap dat het Belgisch leger meer soldaten naar conflictgebieden wil sturen. Intussen is ons land officieus gepolst om deel te nemen aan de interventie tegen IS in Irak, met naar verluidt de nadruk op onze F-16's. Het is echter wachten op de officiële vraag om te weten wat België daadwerkelijk zal bijdragen.

De landmacht staat steeds klaar om zijn job te doen, beklemtoonde De Vos dinsdag in Leopoldsburg, in de marge van een grootschalige militaire demonstratie. "A priori besluiten dat enkel de luchtmacht kan worden ingezet, is verkeerd."

"Politie in Brussel minstens evenveel risico's"
Vooruitlopen op de politieke beslissing wil De Vos niet. "Maar we kunnen dit, en wel aan volledig aanvaardbare risico's", aldus de generaal-majoor. "Ik denk dat politiemensen in Brussel of bepaalde brandweerlui minstens evenveel risico's lopen."

Voor De Vos is duidelijk dat geen enkele brandhaard kan worden opgelost met luchtbombardementen alleen. "Als je een probleem in Leopoldsburg wil oplossen," zo verwees hij naar de demonstratie, "dan heb je manschappen nodig om met hun bottinnes aan, te voet, mensen te beschermen en de bad guys eruit te halen."

"Klinkklare onzin"
Wat dat concreet zou kunnen betekenen in Irak? Zoals ook elders al te horen viel, wijst De Vos op de mogelijkheid om Iraakse troepen op te leiden en te ondersteunen. "Het is uiteraard de politiek die beslist 'of, waar en met hoeveel'. Maar het is klinkklare onzin dat de landmacht er niet toe in staat zou zijn."