Binnenkort films kijken op bus De Lijn?

Als de bussen van De Lijn comfortabelere zetels zouden hebben of uitgerust worden met wifi en videoschermen, zouden meer reizigers zich met de bus verplaatsen. Zo'n 64 procent zou zelfs bereid zijn om in dat geval meer te betalen voor een busrit. Dat concludeert studente Emilie Couwenberg in haar masterproef Mobiliteitswetenschappen aan de Universiteit Hasselt.

De bus als publiek transportmiddel aantrekkelijker maken, kan door enkele kleine wijzigingen aan te brengen in het interieur. Dat kan gaan van één afvalbakje per passagier over een centraal bagagerek tot tv-schermen met films. "Reizigers vinden de bus over het algemeen veilig, gemakkelijk en betrouwbaar", zegt Emilie Couwenberg, die met haar masterproef de AXA Award won. “Het plaatsen van televisieschermen met films en het aanbieden van wifi zorgt voor een andere reistijdperceptie, en dus voor een aangenamer gevoel over de verplaatsing”. Daarvoor wil de reiziger trouwens graag meer betalen. Bijna 65 procent wil tussen 0,25 en 0,75 euro meer neertellen voor een comfortabelere busrit.

De Lijn gaat onderzoek bestuderen

"Meer comfort is uiteraard heel belangrijk", zegt Sonja Loos van De Lijn Limburg in een eerste reactie. "Toch weten we dat er nog veel andere factoren zijn die bepalen of een reiziger de bus vaker zal gebruiken. We gaan het onderzoek zeker bestuderen en nagaan of er haalbare voorstellen worden gedaan, want hoe hoger het comfort in de bus, hoe meer reizigers er zijn. Dat staat vast. Toch is comfortverhoging makkelijker gezegd dan gedaan. Zo moet er rekening worden gehouden met de veiligheid van passagiers en chauffeur, met de plaats die nieuwe toepassingen zouden innemen, met de prijsverhoging die ermee gepaard zou gaan, enzovoort. Zo zouden individuele vuilbakjes aanzetten tot eten en drinken op de bus, wat zorgt voor kruimels, onaangename geuren, vetvlekken op de zetels, enzovoort. Er moet dus steeds een hele grondige afweging van voor- en nadelen gebeuren."