W-VL verdeelt 55.000 luizenkammen

De Provincie West-Vlaanderen heeft de voorbije weken 55.000 luizenkammen verdeeld aan alle West-Vlaamse kleuter-, basis- en secundaire scholen met een eerste graad. De Provincie wil daarmee de aandacht vestigen op de bestrijding van luizen met de nat-kam-methode. Bevoegd gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (sp.a) woonde vandaag een demonstratie van die methode bij in het kappersatelier van het GO! Technisch Atheneum in De Panne.

2-10% kleuters heeft luizen
Vorig jaar lanceerde de Provincie een gelijkaardig proefproject waarbij 15.000 kammen aan basisscholen in de Brugse regio verdeeld werden. Na een positieve evaluatie werd het project uitgebreid naar de volledige provincie en werd ook het doelpubliek uitgebreid.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat 2 tot 10 procent van de Europese kinderen luizen heeft. Luizen komen het meeste voor bij kleuters, maar ook lagere schoolkinderen zijn vaak het slachtoffer, vooral tijdens periode na een schoolvakantie.

'Iedereen KAMpioen'
De verdeling van de kammen past in het project "Iedereen KAMpioen". Het project wil ouders en leerkrachten sensibiliseren over het voorkomen en bestrijden van luizen en loopt in samenwerking met de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de 4 Logo's (Lokaal GezondheidsOverleg) vzw en de ziekenfondsen. 

De Provincie trok 25.000 euro uit voor de aankoop van de kammen en het ondersteunend educatief materiaal, zoals folders, affiches en zelfs een syllabus voor de leerkrachten.