Treinramp Wetteren: bijkomend onderzoek

In het gerechtelijk onderzoek naar de oorzaak en omstandigheden van de treinramp in mei vorig jaar in Wetteren, heeft de onderzoeksrechter in Dendermonde bijkomend medisch onderzoek gevraagd. Dat meldt het Oost-Vlaamse parket afdeling Dendermonde, dat bevestigt dat de verslagen van de verkeersdeskundige en het medisch college zijn ingediend.

Het ongeval met de goederentrein, die onder meer acrylnitril vervoerde, gebeurde op 4 mei 2013. Het gerechtelijk onderzoek, dat de omstandigheden van het treinongeval nagaat en het overlijden van een 64-jarige man in zijn woning in Wetteren, is nog lopende. "Het onderzoek nadert stilaan zijn eindfase", meldt het parket woensdag.

"Kort na de feiten werd een technisch deskundige aangesteld om de omstandigheden en oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Er werd ook een college van medisch deskundigen aangesteld dat diende na te gaan in hoeverre er voor de omwonenden en hulpverleners een risico bestaat op enige gezondheidsschade ingevolge de acute blootstelling aan het product acrylnitril."

De onderzoeksrechter heeft met betrekking tot het verslag van het college van medisch deskundigen nog bijkomende gegevens opgevraagd, zegt parketwoordvoerster Kristine De Beule. "Het medisch verslag zal aangevuld worden met de bevindingen over de medische fiches die op het ogenblik van de bloedafnames opgesteld werden."

In opdracht van het parket werden bloed- en urinestalen afgenomen, net als door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in het kader van het epidemiologisch onderzoek naar de verspreiding van acrylnitril. Het verslag van het medisch college werd vorige maand ingediend, maar het is niet duidelijk hoe lang het extra onderzoek zal aanslepen.