België "officieus" gepolst om F-16's

Ons land is "officieus" gepolst naar de mogelijkheid om de Belgische F-16's uit te sturen in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat valt te horen in defensiekringen. "Officieus is de vraag gesteld of België bereid is mee te doen en wat België kan doen, maar met duidelijke interesse in onze F-16's", luidt het. "De kans is heel groot dat het de F-16's zullen worden."

F-16 of C-130?
De voorbije dagen raakte al bekend dat België verschillende opties openhoudt voor een mogelijke deelname aan een internationale militaire interventie tegen IS. De inzet van F-16's is een optie, net als het uitsturen van C-130 transportvliegtuigen of training en ondersteuning aan het Iraakse leger. Een officiële vraag om Belgische deelname kwam er nog niet.

Vier F16's naar Irak
Intussen is België niettemin aan de mouw getrokken om F-16's uit te sturen, meldt een Defensiebron. Concreet zou ons land overwegen de internationale coalitie vier gevechtsvliegtuigen aan te bieden, met twee extra toestellen in reserve.

Defensie bereidt zich al voor om onmiddellijk te kunnen reageren op een officiële vraag. Een keuze voor de F-16's zou trouwens niet uitsluiten dat ook een C-130 wordt ingezet.

Kosten vallen buiten begroting
Een luchtoperatie kost echter handenvol geld, terwijl Defensie jaar na jaar heeft moeten besparen. Het valt dus te verwachten dat de kosten - net als destijds bij de operatie boven Libië - door de interdepartementale provisie gedekt zullen worden.

Wat zegt parlement?
Voor het zover is, zal in lopende zaken wel eerst het parlement nog een resolutie moeten goedkeuren die een formeel draagvlak creëert. Donderdag staat alvast een "infosessie" gepland met de ministers Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Pieter De Crem (Defensie) in de bevoegde gemengde Kamercommissie.