Wat maakte Proton zo baanbrekend?

Het betaalsysteem dat twintig jaar geleden baanbrekend was, is voor velen vandaag onbekend. Proton verdwijnt binnenkort maar niemand lijkt daar rouwig om. Maar wat maakte Proton dan zo nuttig?

Digitale portemonnee

Proton ontstond in 1996 als elektronische portemonnee om kleine bedragen mee te betalen. Het concept was eenvoudig: je laadt wat Protongeld op je kaart op en in de winkel kan je er meteen mee betalen, zonder je code te moeten geven.

Op die manier kon je extra betalingskosten vermijden, die je werden aangerekend wanneer je gewoon met je bankkaart betaalde. In de loop der jaren verdwenen die extra kosten, wat de relevantie van Proton dan ook deed dalen.

Onhandig en irrelevant

Eén van de grote nadelen aan Proton was dat een dief het hele krediet kon opgebruiken, omdat er geen code aan verbonden was. Je laadde best dan ook niet teveel Protonkrediet op. Bijgevolg moest je bij regelmatig gebruik zeer vaak opnieuw geld opladen. 

Toch was het Protonsysteem aanvankelijk erg succesvol. Sinds 2002 daalde het gebruik echter jaar na jaar. Steeds meer winkels schrapten de mogelijkheid tot betalen met Proton en steeds minder mensen gebruikten Proton nog. Daarom werd beslist om Proton te schrappen.