Brandstichting boven synagoge Anderlecht

Vanochtend heeft een brand gewoed in een flat boven de synagoge van Anderlecht. Volgens de brandweer staat het zo goed als vast dat het vuur werd aangestoken. Ook het parket van Brussel bevestigt dit.

Opzettelijke brandstichting

De brand op de eerste verdieping van het gebouw brak uit rond 05.40 uur, toen er nog drie personen in het pand aanwezig waren. Die raakten licht bevangen door de rook, maar konden ter plaatse verzorgd worden. De brandweer had weinig moeite om het vuur te blussen, maar de brand heeft wel heel wat rookschade veroorzaakt in het gebouw.

Volgens de brandweer waren er vier vuurhaarden, onder meer enkele matrassen, en zijn er sporen van brandversnellers gevonden. "Dat alles wijst erop dat het vuur opzettelijk werd aangestoken", klinkt het bij de brandweer.

Wellicht geen terroristische aanslag

Er bestaat geen twijfel over dat de brand die dinsdagochtend gewoed heeft in een flat boven een Anderlechtse synagoge opzettelijk aangestoken was, maar er bijven nog heel wat vragen open naar de dader, zijn motieven en de juiste omstandigheden. Dat meldt het Brusselse parket.

Het Brusselse parket stuurde een branddeskundige en het gerechtelijk labo ter plaatse en bevestigt nu de eerste vermoedens. "Op basis van de eerste onderzoeksresultaten kunnen we volledig uitsluiten dat dit een accidentele brand zou zijn", zegt substituut en parketwoordvoerder Laurens Dumon. "De brand had duidelijk een criminele oorzaak, maar het is nog veel te vroeg om iets te zeggen over de exacte omstandigheden, de dader of zijn mogelijke motieven. Het onderzoek is pas begonnen."

In de huidige stand van het onderzoek, zijn er geen redenen om aan te nemen dat het om een terroristische aanslag gaat.