De Lijn verliest veel tijd door obstakels

Foutgeparkeerde wagens, voertuigen die laden en lossen op de tramsporen en slecht afgestelde verkeerslichten. Die obstakels kosten De Lijn in Antwerpen ongeveer één miljoen euro per jaar, per tramlijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Lijn, waarvan de resultaten dinsdag worden bekendgemaakt. 

De belangrijkste hindernissen die de trams ondervinden in Antwerpen, werden vastgelegd aan de hand van een camera vooraan tram 24, die rijdt tussen Schoonselhof en Silsburg. Op donderdag 4 september werd tijdens de spits gefilmd, zowel 's morgens als 's avonds. De tram, die normaal 51 minuten doet over zijn traject, deed er tijdens de opnamen per rit tot een kwartier langer over. In de spitsstaan in totaal zestig ritten gepland. Omgerekend geeft dat 60 keer 15 minuten, of 15 uur tijdsverlies per dag.

Met een perfecte doorstroming zou dezelfde dienstverlening met een viertal trams minder en daardoor ook met minder personeel kunnen gebeuren. Dat zou een besparing van ongeveer 1 miljoen euro per jaar per tramlijn betekenen.