Telefacts zoekt uit waarom we vrijen

Waarom hebben wij seks? Omdat het een biologische impuls is of gewoon omdat we het leuk vinden? Vrijen we om ons voort te planten? En is seks een basisbehoefte of kunnen we perfect zonder? Telefacts brengt dinsdag de resultaten van een grootschalig seksonderzoek met één grote vraag: waarom vrijen we?

Zeven seksuologen van de universiteit van Gent hebben het grootste seksonderzoek ooit gedaan naar de vraag waarom we vrijen. Ze hebben meer dan 5000 mensen ondervraagd over het intiemste deel van hun leven. En opmerkelijk: er zijn maar liefst 237 motieven om te vrijen.

Vier grote redenen

“237 motieven is veel, maar al die motieven worden in vier grote groepen ingedeeld: fysieke redenen, emotionele redenen, doelgerichte redenen en onzekerheidsredenen", zegt seksuologe Kim Van Cleempoel. "We vrijen bijvoorbeeld omdat het leuk en opwindend is en dan spreken we van een fysieke reden. Emotionele redenen, bijvoorbeeld omdat ik mijn man of vrouw graag zie en dat wil tonen. Als je een job wil en met de baas seks hebt, dan gebruik je seks om je doel te bereiken. Er zijn ook mensen met een laag zelfbeeld die met seks hun eigenwaarde willen verhogen.”

Telefacts legt de resultaten voor aan jongeren, senioren, mensen die ziek zijn. Hoe gaan zij om met seks, hebben jongeren een vertekend beeld van seks omdat ze te veel porno kijken? En wat als we onder stress staan door ons werk, ons gezin, ziekte? Komt dat onze prestaties onder de lakens wel ten goede?

Seks is verslavend

Volgens bioloog Dirk Draulans is seks verslavend. “Seks zet een aantal hormonen vrij waar je op een bepaalde manier verslaafd aan kan raken. Die hormonen kunnen een soort cocaïne- of heroïne-achtig effect hebben in onze hersenen", zegt Draulans. "Het hormoon dat vrijkomt bij een orgasme, oxytocine, kan echt de band tussen mensen versterken en een gelukzalig gevoel geven. Dus dat speelt zeker een rol bij de vraag waarom we vrijen.”

Telefacts, dinsdag om 21.40 uur bij VTM.