Geïnterneerde mag euthanasie plegen

Frank Van Den Bleeken, de geïnterneerde die een kort geding had ingespannen tegen de minister van Justitie om overgeplaatst te worden naar een Nederlandse instelling voor geïnterneerden of euthanasie te mogen ondergaan, mag overgebracht worden naar een ziekenhuis om die euthanasie te laten uitvoeren. Het ministerie van Justitie en de advocaat van Van Den Bleeken hebben daarover een akkoord bereikt. Het Brusselse hof van beroep, dat maandag moest oordelen over de euthanasievraag, moet nu enkel nog akte nemen van dat akkoord.

Van Den Bleeken is al bijna 30 jaar geïnterneerd na seksuele misdrijven en heeft al die tijd in de gevangenis verbleven, waar hij niet de aangepaste behandeling krijgt. Drie jaar geleden vroeg de man euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden, maar de Federale Commissie Euthanasie wou pas op die vraag ingaan als alle therapeutische mogelijkheden uitgeput waren.

Nederland beschikt over een instelling voor geïnterneerden waar Van Den Bleeken wel aangepaste hulp zou kunnen krijgen. De man dagvaardde daarop de minister van Justitie in kort geding en vroeg om naar een Nederlandse instelling te worden overgebracht of de kans te krijgen om euthanasie te laten uitvoeren.

Het Brusselse hof van beroep oordeelde dat de minister niet bevoegd was om te beslissen over een eventuele overplaatsing naar Nederland en wou maandag meer duidelijkheid krijgen over de euthanasievraag.

"Intussen hebben we een akkoord met Justitie", zegt meester Jos Vander Velpen, de advocaat van Van Den Bleeken. "Mijn cliënt mag 48 uur naar een ziekenhuis overgebracht worden om afscheid te nemen van zijn familie en op een menswaardige manier te sterven. Wanneer en waar dat zal gebeuren, kan ik niet zeggen.”

Het Brusselse hof van beroep moet maandag dus niet meer oordelen over de euthanasievraag en enkel nog akte nemen van het akkoord.