Jill voorspelt het weer in 2050 voor VN

Welk weer krijgen we op 25 december 2050? Regen, hagel, stormwinden en onweer. Tenminste, als we niets doen aan de opwarming van de aarde. Dat is de boodschap van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Om die boodschap kracht bij te zetten maakten weermannen en –vrouwen van over de hele wereld een fictief weerbericht uit 2050.

Ook VTM NIEUWS-weervrouw Jill Peeters deed dat. “Als we nu niet ingrijpen is dit weer niet alleen een voorspelling, maar staat dit ons ook echt te wachten”, zegt Peeters. “De opwarming van de aarde is een feit. 13 van de 14 warmste jaren ooit gemeten, kwamen voor sinds 2000. En alle maanden sinds 1985 zijn warmer dan het langjaargemiddelde.”

“Warmer, natter en extremer weer”

De opwarming van de aarde zal bij ons vooral te voelen zijn tijdens de zomer. “Het wordt warmer, maar niet noodzakelijk zonniger. En in de winter wordt het veel natter. Bovendien komt er ook meer extreem weer, zoals windhozen, hagelstormen en extreme onweders.”

We krijgen ook meer overstromingen. “De voorbije 100 jaar is zeespiegel 18 centimeter gestegen. De komende 40 jaar zal die nog eens 15 tot 40 centimeter stijgen. Dat zal niet alleen aan zee, maar ook elders voor veel wateroverlast zorgen.”

“Er is nog hoop, maar actie is nu nodig”

Weervrouw Jill Peeters brengt deze boodschap niet om u bang te maken. “Er is nog hoop, maar dan moeten we nu ingrijpen, want wij zijn verantwoordelijk voor de klimaatopwarming. U en ik. Met al onze menselijke activiteiten, de verbranding van fossiele brandstoffen, de vleesproductie, … pompen we broeikasgassen in de atmosfeer.”

“Het is echter nog niet te laat om hiermee te stoppen”, zegt Peeters. “We kunnen nog reageren. Als u bezorgd bent over uw gezondheid, over de toekomst van uw kinderen, moeten we nu reageren. Waarvoor dank.”

Bekijk de video op Youtube: