Exclusief: resultaten zomer-BOB-campagne

Nog nooit bliezen zo weinig bestuurders positief tijdens de zomer als dit jaar. Dat blijkt uit de resultaten van de afgelopen zomer-BOB-campagne die VTM NIEUWS kon inkijken. Met 4, 1 % leverden 9.183 bestuurders een positieve alcoholtest af op in totaal 224.530 gecontroleerde bestuurders.

De federale en lokale politie organiseerden afgelopen zomer voor het vierde jaar op rij een zomer-BOB-campagne, waarbij bestuurders massaal gecontroleerd worden op dronken rijden. Van 2 juni tot 1 september werden 224.530 bestuurders gecontroleerd, een record.

2.623 bestuurders rijbewijs kwijt

Dat leverde positieve resultaten op voor de politie want ondanks de verhoogde pakkans werden sinds het begin van de zomer-BOB-campagne nooit minder bestuurders betrapt op dronken rijden tijdens de zomer als dit jaar. 4,1 % of 9.183 bestuurders werden betrapt met te veel alcohol op. Bij 2.623 werd meteen het rijbewijs ingetrokken.

7 op 10 dronken chauffeurs heeft minstens 0,8 promille

Hoewel er dus nooit minder dronken bestuurders werden betrapt tijdens de zomer, valt wel op dat 7 op 10 betrapte chauffeurs een alcoholgehalte van 0,8 promille of meer hadden. Wie drinkt en rijdt, drinkt dus ook veel.

In de provincie Antwerpen werden de meeste controles uitgevoerd, 25 % van het totaal. Dat leverde het minst aantal positieve controles op van België: 3,0 %. In Waals-Brabant daarentegen gebeurden het minst aantal controles, maar werd wel 6,0 % van de gecontroleerde bestuurders betrapt.

West-Vlaanderen is de Vlaamse provincie waar het meest aantal bestuurders betrapt werd op dronken rijden: 5,5 %. Over heel België gezien bliezen in Henegouwen in verhouding de meeste  chauffeurs positief: 6,2 % van de gecontroleerde chauffeurs had daar te veel op.

“Bob werkt, ook in de zomer”

Catherine Fonck, staatssecretaris voor Mobiliteit, is tevreden met de resultaten van de zomer-BOB-campagne, al moet België nog steeds beter doen. “De resultaten van de campagne tonen onmiskenbaar het effect van de sensibiliseringsactie in combinatie met handhaving. Het bewijs dat BOB werkt, ook in de zomer.”

“Toch zijn de cijfers geen reden voor euforie, want met 1 op 25 bestuurders onder invloed doen we het nog steeds slechter dan de meeste van onze buurlanden”, zo besluit Fonck.