Kasteel d'Ursel wint Monumentenprijs

Kasteel d’Ursel in Hingene is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2014 en ontvangt een geldprijs van 15.000 euro. Dat maakte Geert Bourgeois, naast minister-president ook minister voor Onroerend Erfgoed, deze namiddag bekend tijdens een plechtigheid in het Brusselse Paleis der Academiën.

Gedurende bijna vierhonderd jaar was het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Elke zomer trok de hertog met familie en bedienden naar zijn schitterende buitenverblijf. Sinds 1994 is het eigendom van de provincie Antwerpen, die de oude glorie liefdevol in ere herstelt. Je kan er terecht voor concerten, groepsbezoeken en verhuur voor seminaries, ontvangsten of diners. Er worden ook tentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd. Het park evolueerde van siertuin tot landschapstuin. Nu kan je er picknicken, spelen, wandelen of joggen.

De Monumentenprijs wordt elk jaar toegekend aan een privé-of overheidsinitiatief met bijzondere verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. “Met de prijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten”, zegt minister Bourgeois. “We moeten het vele waardevolle Vlaamse erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten, voor de Vlamingen van vandaag en morgen.”

De video is een reportage uit het VTM NIEUWS van augustus 2009. Toen kreeg de provincie Antwerpen ook de inboedel van het kasteel in bruikleen.