Vlaanderen verbiedt onverdoofd slachten

De Vlaamse regering verbiedt vanaf 2015 het onverdoofd slachten van dieren op tijdelijke slachtvloeren. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bekendgemaakt. De maatregel treft vooral moslims die tijdens het Offerfeest schapen ritueel (en dus onverdoofd) slachten.

Tot nu toe was onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren toegelaten, maar daar maakt Weyts nu komaf mee. Van Europa is onverdoofd slachten om religieuze redenen wel toegelaten, maar moet het in een erkend slachthuis gebeuren. Door de tijdelijke slachtvloeren af te schaffen, brengt Weyts de wetgeving dus in regel met Europa.

"Einde maken aan overtreding Europese regelgeving"

“Nu Vlaanderen bevoegd is voor Dierenwelzijn, nemen we onze verantwoordelijkheid om een einde te maken aan de permanente overtreding van de Europese regelgeving”, zegt minister van Dierenwelzijn Weyts.

Het verbod gaat pas volgend jaar in, waardoor het eerstvolgende Offerfeest van 4 oktober nog niet onder de nieuwe regelgeving valt. “De voorbereidingen hiervoor zijn al te ver gevorderd”, zegt Weyts. “Een plotse invoering zou voor chaos zorgen.”

Vorig jaar 22.000 slachtingen

Vorig jaar werden in Vlaanderen 22.000 dieren onverdoofd geslacht op ongeveer 57 tijdelijke slachtvloeren. Minister Weyts zal met de moslimsgemeenschap bespreken hoe de slachtingen tijdens het Offerfeest volgend jaar georganiseerd worden.