Dossier Vakbondsacties

Vakbondsactie tegen nieuwe regering

Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op dinsdag 23 september een grote protestactie tegen de besparingsplannen van de federale onderhandelaars. De drie grote vakbonden komen in Brussel op straat tegen de "antisociale en onverteerbare" maatregelen die de toekomstige federale regering op tafel wil leggen. De bonden zijn onder meer tegen een indexsprong en vragen dat de grote vermogens een grotere inspanning zouden leveren.

"We maken ons zorgen over de koopkracht, de sociale zekerheid en de fiscale rechtvaardigheid", zei Rudy De Leeuw van het socialistische ABVV bij de bekendmaking van de vakbondsmeeting. Samen met het christelijke ACV en de liberale ACLVB verzamelt de socialistische vakbond op 23 september op het Muntplein in Brussel voor een grote vakbondsmeeting.

"Signaal geven voordat regering gevormd is"

Die is gericht "tegen blinde besparingen en voor een beleid van sociale rechtvaardigheid." De denksporen die bij de federale onderhandelaars op tafel liggen, zijn volgens de vakbonden "antisociale, onverteerbare gerechten die stante pede terug naar de keuken zullen worden gestuurd."

"We willen een duidelijk signaal geven voordat een regering gevormd is", zei De Leeuw nog. "Als we dat pas doen wanneer alles al geheel is afgesloten, dan kunnen we niet meer wegen."

"Vermogens ontsnappen"

"Er is één constante: de vermogens ontsnappen terwijl de werkgevers en de sociaal verzekerden worden gesnapt", verwoordde ACLVB-topman Jan Vercamst het. "De rekening wordt eenzijdig doorgeschoven naar de gezinnen en de kwetsbaren", stelde ACV-voorzitter Marc Leemans van zijn kant.