Slaappil verhoogt risico op Alzheimer

Wie geregeld een slaappilletje slikt om slaaptekort in te halen, loopt de helft meer risico op Alzheimer. Maar wie systematisch over een periode van meer dan zes maanden met een pilletje naar bed gaat, loopt 80 procent meer risico. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Jaarlijks worden in ons land meer dan 13 miljoen doosjes slaapmiddelen verkocht, oftewel meer dan 1 per inwoner. Het gaat om pillen waar benzodiazepinen in zitten. Dat slaap- en kalmeringsmiddelen het risico op Alzheimer op latere leeftijd verhogen, is al lang geen nieuws meer. Het onderzoek van Britse en Canadese professoren toont aan dat het risico ook nog eens groter wordt als je die pillen systematisch over een langere periode gebruikt.

"Het is niet zo dat 80 procent van de mensen die slaappillen nemen, uiteindelijk ook Alzheimer zullen krijgen", legt Alzheimer-onderzoekster Christine Van Broeckhoven uit in Het Laatste Nieuws. Artsen moeten volgens Van Broeckhoven dan ook op zoek gaan naar alternatieven, zoals kruiden.

"Het is niet zo eenvoudig om het onderliggende verband tussen benzodiazepine en de ziekte van Alzheimer te ontdekken", zegt dokter Eric Karran van Alzheimer's Research UK dan weer in De Morgen. "De stof behandelt slaapproblemen en angstgevoelens, en dat kunnen symptomen zijn van Alzheimer."