Middenklasse kwijnt weg

Op de arbeidsmarkt groeit het aandeel van hoog- en laagbetaalde banen. De traditionele middenklasse smelt weg. Dat staat in de ochtendedtie van De Standaard.

De krant verwijst naar een publicatie van onderzoekers Maarten Goos (KU Leuven), Anna Salomons (Universiteit Utrecht) en Alan Manning (London School of Economics) in het toonaangevende tijdschrift "American Economic Review". In België boette het aandeel van het middensegment op de arbeidsmarkt tussen 1993 en 2010 met 12 procentpunt aan belang in. De onderkant won 3 procentpunt aan belang, de bovenkant 9 procentpunt.

Het verschijnsel doet zich in heel Europa voor, maar op Ierland na is de achteruitgang van het middensegment in België het sterkst. De oorzaak van het verschijnsel is de invloed van de technologie. "Lang werd gedacht dat daardoor vooral de laagstbetaalde jobs in gevaar zouden komen, maar dat is niet zo", zegt Salomons. "Vooral het routinematige werk in de industrie of op kantoren is gevoelig voor technologische ontwikkelingen zoals automatisering. Voor schoonmaken, op baby's passen of opdienen in een restaurant geldt dat veel minder."