West-Vlaamse wietboer weer vrij

Geert De Brabander, de wietboer uit het West-Vlaamse Vladslo, is vanavond onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis van Brugge. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Hij zat al vast sinds maart.

De Brabander werd eerder dit jaar bij verstek veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor het telen van cannabis op grote schaal. De Brabander weigerde zich te verdedigen op zijn proces, omdat hij de strafzaak naar onderzoeksrechter Yves Vanmaele wilde afwachten. Achteraf ging hij zichzelf wel aangeven. Sindsdien zat hij in de gevangenis.

Corruptie

Geert De Brabander was de man die onderzoeksrechter Vanmaele in opspraak bracht, na uitlatingen over corruptie bij het gerecht in Veurne. Vanmaele zou De Brabander in eerdere dossiers licht hebben gestraft in ruil voor smeergeld. Dat getuigde de boer in een reportage van Telefacts (video onder).

Het hof van beroep geeft nu gehoor aan een verzoek tot voorlopige invrijheidsstelling. De Brabander is vrij onder strenge voorwaarden. Zo mag hij geen contact hebben met de pers en met andere veroordeelden in de zaak. Eind deze maand moet hij opnieuw voor het hof van beroep verschijnen.