Begeleiders schuldig aan verdrinking kind

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft woensdag twee begeleiders van vzw Elegast schuldig bevonden aan de verdrinking van een 4-jarig jongetje in de zwemvijver van het provinciaal domein De Nekker in Mechelen. Twee redders van het domein en de directeur van De Nekker werden vrijgesproken.

Op 22 april 2011 bezochten 8 kinderen tussen 2,5 en 16 jaar met de vzw Elegast, een vzw die geplaatste kinderen opvangt, provinciaal domein De Nekker in Mechelen. Ze installeerden zich met twee begeleiders aan de kleine zwemvijver.

Toen de begeleiders de groep bij elkaar riepen rond 15.45 uur, merkten ze dat de vierjarige Marnix ontbrak. Pas een kwartiertje later werden de redders hiervan op de hoogte gebracht en werd de brandweer verwittigd. De jongen werd aangetroffen in het diepe gedeelte van de vijver, hij werd nog gereanimeerd, maar overleed de nacht nadien.

Verantwoordelijkheid bij begeleiders

Voor het openbaar ministerie ligt de verantwoordelijkheid bij de begeleiders, die onvoorbereid naar het domein kwamen en onoplettend waren. Ze hadden geen zwembandjes mee, hadden niet gecontroleerd welke kinderen konden zwemmen en hadden de kinderen niet altijd in het oog. Ook domein De Nekker werd vervolgd omdat de hellingsgraad van de vijver plots te groot wordt waardoor kinderen zich plots in te diep water bevinden. De directeur van De Nekker had volgens het parket dan weer meer redders moeten inzetten.

De rechtbank meent dat De Nekker voldeed aan de wettelijke vereisten, maar dat de constellatie van de vijver herbekeken moet worden. De twee begeleiders werden veroordeeld tot 6 maanden en een geldboete van 300 euro, volledig met uitstel. De rechtbank meent dat zij onvoldoende toezicht hielden en dat de jongen daardoor kon verdrinken.