Greenpeace meldt overlijden Doel 1 & 2

Milieuorganisatie Greenpeace heeft vandaag een opvallend overlijdensbericht gepubliceerd. Daarin meldt de milieuorganisatie het “overlijden” van de kernreactoren Doel 1 & Doel 2. Die reactoren zouden volgens de huidige kernuitstap volgend jaar moeten sluiten, maar de federale onderhandelaars overwegen Doel 1 en 2 langer open te houden om de bevoorradingszekerheid te garanderen.

“Strijd tegen hernieuwbare energie verloren”

Geschreven vanuit het standpunt van Electrabel, eigenaar van de kerncentrales in ons land, kondigt Greenpeace het einde van Doel 1 en Doel 2 als volgt aan: “Bedroefd maar dankbaar om wat ze ons aan winst hebben opgeleverd, melden wij u het onvermijdelijke overlijden van Doel 1 en Doel 2.”

Greenpeace omschrijft de reactoren als “gewezen melkkoeien van Electrabel” en “gewezen technologie van de toekomst”. Volgens het overlijdensbericht verloren de reactoren “na een lange, slepende strijd en enkele reanimatiepogingen het gevecht tegen hernieuwbare energie.”

Houdt de Zweedse coalitie Doel 1 en 2 langer open?

Het bericht is overduidelijk een sneer naar de plannen van de federale onderhandelaars om de kernreactoren van Doel 1 en 2 langer open te houden. Volgens de huidige kernuitstap zouden de twee reactoren volgend jaar sluiten, maar de Zweedse coalitie zou overwegen beide reactoren toch langer open te houden.

Door de problemen met de scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2, en de sabotage in Doel 4, dreigt momenteel een stroomtekort in de winter. Daarom overwegen de onderhandelaars van de Zweedse coalitie Doel 1 en Doel 2, de oudste reactoren van ons land, toch langer open te houden om de stroomvoorziening in ons land op punt te houden.