Al meer dan 300 Belgen naar Syrië

Er zijn in totaal al meer dan 300 Belgen naar Syrië vertrokken om er te vechten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tussen de 300 en 350 Belgen zijn sinds 2012 uit ons land vertrokken. Sommigen van hen zijn intussen al teruggekeerd of zijn ter plaatse omgekomen.

In België wordt al sinds 2012, toen de eerste gevallen zich voordeden, bijgehouden hoeveel jonge Belgen en niet-Belgen die in ons land wonen naar Syrië vertrekken en weer terugkomen. Daarmee loopt België voor op heel wat andere landen, "want wij waren er al heel vroeg bij om de cijfers op een efficiënte manier bij te houden”, laat Binnenlandse Zaken weten.

Personen met de Belgische identiteit die naar Syrië vertrekken, worden eerst en vooral geïdentificeerd. Bij hun terugkomst worden ze, indien ze niet onmiddellijk worden opgepakt, nauwlettend gevolgd door bijvoorbeeld het gerecht, de inlichtingendiensten of de lokale politie, aldus nog het ministerie.

Ook is er op internationaal niveau een systematische uitwisseling van gegevens opgezet tussen de negen Europese landen die het zwaarst door het fenomeen worden getroffen, zijnde Frankrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië, Nederland, Ierland, Spanje en België.