Formatie: begroting zorgt voor onrust

Het Planbureau herziet de economische groei voor dit jaar van 1,4 naar 1,1 procent. Ook al is dat een bevredigend cijfer, toch is er in de toekomstige Zweedse coalitie grote ongerustheid over de begroting van dit jaar. Dat bericht De Tijd woensdag.

Het Planbureau raamde het begrotingstekort in juni nog op 2,7 procent. Maar intussen zijn de vooruitzichten verslechterd. De cijfers van het Planbureau moeten woensdag op een vergadering nog bevestigd worden. Maar in de Zweedse coalitie zijn de knipperlichten al aangefloept.

"Het is niet uitgesloten dat het tekort dit jaar op 3 procent of hoger uitkomt", zegt een bron. "We zijn ongerust", klinkt het bij de Zweedse coalitie. Als het begrotingstekort op of boven de kritische grens van 3 procent uitkomt, dreigt België op het Europese strafbankje te belanden. En hangt ons land opnieuw een boete boven het hoofd. "De verschillende recepten om te kunnen ingrijpen indien nodig worden onderzocht", zegt het kabinet van aftredend minister van Begroting Olivier Chastel (MR).