Van Grieken wil VB-voorzitter worden

Tom Van Grieken (27) stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van het Vlaams Belang. Als hij daarin slaagt, zal hij de jongste partijvoorzitter ooit worden. Momenteel is Van Grieken volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang. In het verleden liet hij al meermaals van zich spreken met opmerkelijke campagnes.

Zo drong Van Grieken in 2012 met een vriend binnen in het atheneum van Schoten, waar hij een barbecue verstoorde. Hij probeerde moslimkinderen te dwingen om varkensworsten van Zwan te eten. De politie moest tussenkomen om hen van het schoolterrein te verwijderen.

Provoceren

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei parodieerde hij een verkiezingsaffiche van Kris Peeters. Toen Peeters zich afvroeg in welk Vlaanderen wij willen leven, antwoordde Van Grieken met: "In een Vlaanderen zonder inbraken", waarmee hij verwees naar de inbraak waarvan Kris Peeters kort daarvoor het slachtoffer was geworden.

Van Grieken deinst er dus niet voor terug om te provoceren. Binnen de partij geldt hij als een aanhanger van de harde lijn van Filip Dewinter.

Zelf heeft Van Grieken het over "verantwoordelijkheid opnemen wanneer het wat minder gaat. Een uitdaging." Hij hoopt de kandidaat van iedereen te worden, en niet enkel van de jongeren.

Weinig kandidaten

Het Vlaams Belang moet sinds de verkiezingen van 25 mei op zoek naar een nieuwe voorzitter. Huidig voorzitter Gerolf Annemans hield de eer aan zichzelf na het slechte resultaat van de laatste verkiezingen (amper 5,9%). Kandidaten kunnen zich tot 20 september melden, maar een echte stormloop is het nog niet geweest.

Belangrijkste naam leek Kamerfractieleider Barbara Pas, maar zij bedankt omwille van persoonlijke redenen. Een andere naam was die van de fractieleider in het Vlaams parlement Chris Janssens, maar ook hij haakt af, omdat hij voorkeur geeft aan het fractieleiderschap.

Naar aanleiding van de verkiezingen van 25 mei, was Tom Van Grieken een van de Beloften van de Wetstraat van VTM NIEUWS. Bekijk hier een van zijn bijdrages: