Securitas: "Agenten niet op non-actief"

Beveiligingsbedrijf Securitas ontkent het bericht dat drie van haar veiligheidsagenten sinds vrijdag op non-actief gezet zijn in het kader van het onderzoek naar de sabotage van de turbine in de kerncentrale van Doel. Gisteren meldde VTM NIEUWS op basis van meerdere onafhankelijke bronnen dat de drie agenten naar huis gestuurd waren na het incident van begin augustus met de kernreactor.

“Het feit dat de planning van deze agenten voor enkele dagen was gewijzigd, had niets te maken met een eventuele betrokkenheid bij de sabotage”, zegt Securitas België vandaag. “Securitas stelt vast dat de verkeerde conclusies zijn getrokken uit de tijdelijk gewijzigde planning van deze veiligheidsagenten.” Het bedrijf benadrukt dat de agenten intussen opnieuw aan het werk zijn op dezelfde plek en dat hen niets ten laste wordt gelegd.

Beveiligingscamera’s en badgesysteem

Volgens de bronnen van VTM NIEUWS waren de drie veiligheidsagenten op dinsdag 5 augustus aan het werk in de toezichtzaal van Doel 4. Die zaal ligt in een afgesloten bunker waar alle beelden van de beveiligingscamera’s te zien zijn. De drie stonden ook in voor het badgesysteem en moesten weten wie er binnen- en buitengaat.

“Van de 66 personen die toen in het turbinegebouw waren, zijn enkel de drie veiligheidsagenten naar huis gestuurd”, zei een vakbondsbron anoniem aan VTM NIEUWS. “Zij hebben een formulier moeten invullen met wat ze die dag gedaan hebben, maar ze zijn nog niet verhoord.”

Volgens een oud-werknemer, die anoniem getuigt, werd het handwiel van het afvoersysteem die dag gesaboteerd, waardoor er 65.000 liter smeerolie wegliep uit de turbine. Het is nog altijd niet duidelijk wie achter de sabotage zit. Volgens experts is het wel uitgesloten dat de veiligheidsagenten zelf het handwiel hebben gesaboteerd, want zij bleven de hele tijd in hun controlekamer.