Sabotage Doel: Drie man op non-actief

Drie veiligheidsagenten van Securitas, die in de kerncentrale van Doel werken, zijn sinds vrijdag op non-actief gezet. Dat meldt VTM NIEUWS. Ze waren aan het werk in de controlekamer op het moment dat kernreactor 4 gesaboteerd werd. Een reden voor de maatregel hebben de veiligheidsagenten niet gekregen, alleen dat het in het kader van het onderzoek naar de sabotage was. Na overleg tussen Securitas en de kerncentrale mogen de drie vanaf morgen opnieuw aan de slag.

Drie wisten wie binnen- en buitenging

De drie veiligheidsagenten van Securitas zaten op dinsdag 5 augustus in de toezichtzaal van Doel 4. Die zaal ligt in een afgesloten bunker waar alle beelden van de beveiligingscamera’s te zien zijn. De drie stonden ook in voor het badgesysteem en moesten weten wie er binnen- en buitengaat. Maar plots liep er 65.000 liter smeerolie weg. Volgens een oud-werknemer die anoniem getuigt werd het handwiel van het afvoersysteem gesaboteerd. Het is nog altijd niet duidelijk wie achter de sabotage zit.

“3 van de 66 op non-actief”

Volgens experts is het onmogelijk dat de veiligheidsagenten zelf het handwiel hebben gesaboteerd, want zij bleven de hele tijd in hun controlekamer. Toch besliste de kerncentrale vorige week vrijdag om ze op non-actief te zetten in het belang van het onderzoek. “Van de 66 personen die toen in het turbinegebouw waren, zijn enkel de drie veiligheidsagenten naar huis gestuurd”, zegt een vakbondsman anoniem. “Zij hebben een formulier moeten invullen met wat ze die dag gedaan hebben, maar ze zijn nog niet verhoord.”