Sportclubs verhogen massaal hun lidgeld

Heel wat sportclubs in Vlaanderen verhogen het lidgeld dit jaar met tientallen euro's. De stijging bedraagt volgens Bloso gemiddeld 10 tot 15 procent. Volgens de sportclubs is die hoogste prijsstijging in jaren broodnodig om te overleven, aldus De Standaard en Het Nieuwsblad. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters wil de cijfers nog niet bevestigen, maar als ze toch blijken te kloppen “is er een oplossing nodig.”

"De gemeenten hebben door de crisis gesnoeid in de subsidies, en ze hebben ook de tarieven verhoogd om bijvoorbeeld het zwembad of de sportzaal te huren. Een zeer slechte evolutie", zegt afdelingshoofd Sonia Vanden Broeck van Bloso.

Nog stijging verwacht

Het agentschap vreest ook dat de verhoging van het lidgeld in de toekomst alleen maar zal toenemen. "Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord neemt de verplichting weg voor gemeenten om een deel van het geld dat ze van Vlaanderen krijgen voor sport te reserveren. We vrezen dat de subsidies daardoor nog verder zullen terugvallen en de clubs het lidgeld nog meer zullen moeten optrekken om uit de kosten te komen", aldus Vanden Broeck.

"Oplossing nodig"

Vlaams minister van Sport Muyters wijst erop dat het slechts om een losse bevraging gaat, maar als de cijfers worden bevestigd is er een oplossing nodig. "Een laagdrempelige toegang tot sport staat immers in het Vlaams regeerakkoord", is te horen bij zijn kabinet.

"De budgettaire toestand laat wellicht niet toe de Vlaamse subsidies te verhogen, maar ze zijn de afgelopen jaren ook niet gedaald."

Efficiënter worden

Volgens Muyters zijn er andere manieren mogelijk om de clubs meer ademruimte te geven, zoals de ondersteuning van hun werking. Niet alle sportclubs worden professioneel gerund, dus moeten er volgens de minister manieren zijn om de bestaande middelen efficiënter in te zetten.

Door het nieuwe Vlaamse regeerakkoord zijn de gemeenten niet meer verplicht om een deel van het geld dat ze van Vlaanderen krijgen te reserveren voor sportclubs. Muyters heeft er vertrouwen in dat de gemeenten ook in de nieuwe situatie zullen blijven kiezen voor sport. De verplichting opnieuw invoeren is geen optie.