Personeel ziekenhuis Aalst staakt 24 uur

In het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst, met campussen in Aalst, Wetteren en Geraardsbergen, is vanmorgen een 24-urenstaking van start gegaan. Het personeel legt het werk neer omdat ze het niet eens zijn met de directie. Het ziekenhuis moet 3,5 miljoen besparen en volgens de vakbonden is er geen overleg met het bestuur. Door de aangekondigde actie kunnen heel wat geplande ingrepen niet doorgaan.

Ondertussen raakte bekend dat de directie en vakbonden tegen 30 september op zoek gaan naar alternatieve besparingen. "Er is bereidheid van de directie en het bestuur om naar alternatieven te zoeken, er is bereidheid van ons om daaraan mee te werken", aldus Dirk Van Himste (ACOD). Een geplande raad van bestuur op 16 september, om het besparingsplan goed te keuren, werd uitgesteld naar 30 september.

"On speaking terms"

De vakbonden engageerden zich om tot die datum geen acties meer te voeren, tenminste als ze met de directie "on speaking terms" kunnen blijven. De burgemeester van Aalst, Christophe D'Haese (N-VA) had er al mee gedreigd om het medisch interventieplan af te kondigen, dan is een minimumbezetting verplicht. Nu is er dus een kleine toenadering, maar de actie van vandaag loopt wel door tot morgenochtend 6 uur.

3,5 miljoen besparen

Het ziekenhuis contacteerde vanmorgen alle betrokken patiënten en sommigen werden al naar huis gestuurd. Het ASZ Aalst verwacht wel dat de raadplegingen en de meeste ambulante onderzoeken bij de geneesheren weinig hinder zullen ondervinden. Enkel de niet-dringende operaties gaan niet door.

Het ASZ Aalst moet 3,5 miljoen euro besparen. Bij het personeel wordt onder meer de tweede pensioenpijler voor contractuelen teruggeschroefd en ook drie halve dagen vakantie worden afgeschaft. Daarnaast zijn er klachten over een onderbezetting op enkele diensten. Omdat het sociaal conflict in een impasse zit, vroegen de vakbonden om een sociaal bemiddelaar aan te stellen. In de loop van de ochtend zullen vakbonden en directie meer informatie geven over de opvolging van de actie.