België levert troepen aan NAVO-leger

Het Belgisch leger zal in 2016 een belangrijke bijdrage leveren aan de snelle interventiemacht van de NAVO, de ‘NATO Response Force’ (NRF). Dat heeft Belga vernomen uit militaire bron. Vrijdag beslisten de lidstaten van de NAVO tijdens de top in Wales om het reactievermogen van de NRF te versterken.

De NRF telt meerdere duizenden soldaten, die ter beschikking gesteld worden door de lidstaten aan de hand van een systeem van jaarlijkse rotatie. De interventiemacht kan op korte termijn overal ter wereld ingezet worden, op voorwaarde dat de 28 lidstaten van de NAVO het eens zijn over de inzet - hetgeen nog nooit gebeurd is voor de volledige interventiemacht sinds de oprichting in 2002.

Maar om een antwoord te bieden op de ongerustheid in Oost-Europa door de Russische interventie in Oekraïne beslisten de staats- en regeringsleiders van de lidstaten vrijdag om het reactievermogen van de interventiemacht te versterken, met een nieuwe task force. Deze ‘Very High Readiness Joint Task Force’ zou 3.000 tot 5.000 manschappen tellen wanneer ze operationeel zal zijn en moet binnen twee tot drie dagen inzetbaar zijn.

In afwachting van deze elite-eenheid heeft België zich geëngageerd om in 2016 aan de NRF een licht infanteriebataljon ter beschikking te stellen, opgebouwd rond het 2de commandobataljon van Flawinne (930 militairen), het bataljon Istar van Heverlee (220 militairen), een eenheid van speciale troepen, zes F-16 jachtbommenwerpers en twee van de nieuwe NH90 helikopters, bediend door meer dan 200 mensen. Op zee zal de Belgische deelname bestaan uit een mijnenveger met een 40-tal bemanningsleden over de hele periode, aldus een welingelichte bron.