Bisschop Bonny wil "andere" kerk

De Antwerpse bisschop Johan Bonny vindt dat de katholieke kerk homoseksualiteit moet accepteren, net zoals in-vitrofertilisatie en ongehuwd samenwonen. Dat bericht De Morgen. Bonny's pleidooi is ongezien in de kerkgeschiedenis en zal in Rome allicht leiden tot een fel debat tussen conservatieven en progressieven.

De taal van de katholieke kerk als het over liefde, seksualiteit en relaties gaat komt aanstootgevend over en daarin moet verandering komen. Dat schrijft de Antwerpse bisschop Johan Bonny (59) in een brief aan het Vaticaan en die de krant kon inkijken.

"Meer respect en nuance"

Bonny ziet hoe de kerk spreekt van "regelmatige" en "onregelmatige" situaties. Homoseksualiteit, een echtscheiding of anticonceptie vallen onder die laatste groep. "Maar de realiteit is veel complexer."

"Dat bipolair denken doet zelden recht aan het levensverhaal van mensen. Deze situaties verdienen meer respect en een genuanceerder oordeel dan uit de taal van kerkelijke documenten blijkt. De kerk moet haar defensieve houding doorbreken."

De brief van Bonny komt een maand voordat in Rome de bisschoppensynode, een kerkelijk overlegorgaan, plaatsvindt. Dan discussieert de paus met de bisschoppen over de rol van het Vaticaan inzake relaties en het gezin.

Lees de volledige brief van Johan Bonny: