Toekomstige eerste minister is liberaal

De vier onderhandelende partijen MR, CD&V, N-VA en Open Vld zijn overeengekomen dat de toekomstige eerste minister "uit de liberale familie" komt. Na ongeveer 18 uur durende onderhandelingen was er witte rook in de Wetstraat.

Liberaal

De federale regeringsonderhandelaars schuiven Marianne Thyssen (CD&V) naar voor als de nieuwe Belgische eurocommissaris en kwamen overeen dat de volgende eerste minister een liberaal zal zijn. De vier partijen spraken af dat de post van Europees commissaris mee in rekening wordt gebracht bij de verdeling van de ministerportefeuilles.

Toch geen Peeters

Het premierschap leek nochtans lang weggelegd voor Kris Peeters (CD&V), maar CD&V zou nooit én een premier én een eurocommissaris mogen voordragen. CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke liet weten dat Peeters het nieuws erg sportief opnam.

Formateur

"Ik word inderdaad niet de premier, maar ben heel opgetogen dat Marianne Thyssen eurocommissaris kan worden", bevestigde een vermoeide formateur Peeters donderdagochtend. "Het is een beslissing die ik zelf heb genomen. De top van mijn partij heeft me die kans gegeven, zonder me in de ene of andere richting te duwen." Peeters zegt zicht de komende dagen en weken te blijven inzetten voor de onderhandelingen. "Ik blijf samen met Charles Michel formateur tot het ontwerp van regeerakkoord is opgesteld."