De voedselpiramide is totaal verouderd

De Hoge Gezondheidsraad gaat tegen eind 2015 nieuwe aanbevelingen formuleren over een gezond eetpatroon. Dan zal het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (ViGeZ) de adviezen in een nieuwe voedselpiramide gieten.

De huidige voedselpiramide, opgesteld naar Amerikaans voorbeeld, dateert al van 1997. De nadruk ligt er nog heel erg op graanproducten. Bovendien zijn alle vetten in de piramide verbannen naar de restgroep, terwijl intussen duidelijk is gebleken dat goede vetten, zoals olijfolie, gunstige effecten hebben op de gezondheid.

Hoe het nieuwe model eruit zal zien, is nog niet duidelijk. De voedingsdeskundigen pleiten er alvast voor dat de focus onder meer wordt gelegd op plantaardige voeding, minder koolhydraten en meer goede vetten.

Nederland denkt op dit moment eveneens na over een nieuw model om de achterhaalde voorschriften te vervangen. Zweden gooide in januari de klassieke piramide overboord, Zwitserland zette groenten in de basis. Ook in Wallonië kregen groenten al een prominentere plek op het menu.