Doel 3 en Tihange 2 dit jaar niet meer open

De kans is klein dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 nog deze winter heropgestart kunnen worden. Dat heeft topman Jan Bens van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in de Kamer laten verstaan. De twee reactoren liggen al maanden stil nadat er scheurtjes waren vastgesteld in het reactorvat.

Bens sprak op een hoorzitting in het kader van een mogelijk stroomtekort deze winter. Een van de oorzaken van dat mogelijke stroomtekort ligt bij het feit dat drie kerncentrales momenteel stilliggen. Doel 4 is buiten werking na een vermoedelijk geval van sabotage, Doel 3 en Tihange 2 liggen stil vanwege scheurtjes in het reactorvat. Een deadline voor de heropstart voor Doel 3 en Tihange 2 kon FANC-topmans Bens niet geven. De resultaten komen maar in de loop van de herfst druppelsgewijs binnen. Die tests moeten nog geïnterpreteerd worden voor het FANC een advies kan geven voor een mogelijke heropstart.

Of de kans bestaat dat de twee reactoren nooit meer opnieuw zullen werken? “Die kans bestaat”, zei Bens. Een reactorvat vervangen is nog nooit in de wereld gebeurd. "Dat is misschien een interessant project voor een ingenieur, maar zeker minder interessant voor zijn financier", zei Bens.

Voor Doel 4 mikt uitbater Electrabel op heropstart in de loop van december. Volgens FANC-topman Bens is die timing haalbaar. Er zijn intussen bijkomende beveiligingsmaatregelen genomen om sabotage in de kerncentrales uit te sluiten. Zo worden opdrachten steeds per twee uitgevoerd.