Greenpeace: "Drie winters black-outs"

Milieuorganisatie Greenpeace hekelt het gebrek aan langetermijndenken van de federale regering op energievlak. "We hebben niet één winter een probleem, maar drie winters", zo reageert de organisatie op het afschakelplan dat woensdag is voorgesteld. "Waar zijn de structurele maatregelen die daarvoor zullen zorgen?"

De bevolking vragen om de tv uit te schakelen, noemt Greenpeace lachwekkend. De regering moet eerder het "enorme besparingspotentieel" aanboren door onder meer een nationaal verlichtingsplan uit te werken, vindt de organisatie.

Op langere termijn pleit Greenpeace voor een breed gedragen nationaal energieakkoord, met een stabiele groei van hernieuwbare energie en het opleggen van ambitieuze energiebesparingen. Tegelijk moeten tijdelijk voldoende flexibele gascentrales ingezet worden en moet geïnvesteerd worden in de uitbouw van interconnectiviteit met onze buurlanden. Kernenergie past voor Greenpeace niet meer in dat plaatje. De organisatie ziet geen heil in het rekken van de levensduur van de verouderde kernreactoren, wat bovendien investeerders afschrikt om te gaan voor hernieuwbare energie of gascentrales.

Foto: archief.