sp.a eist uitleg over vervanging F-16's

Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) vraagt dat ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) naar de bevoegde Kamercommissie wordt gesommeerd om tekst en uitleg te geven bij de rondvraag die Defensie heeft georganiseerd over de vervanging van de F-16. Volgens de VRT, die "bronnen bij Defensie" aanhaalt, werd die rondvraag zo opgesteld dat de F-35 - beter bekend als de Joint Strike Fighter van Lockheed Martin - er als beste uitkomt. "Ongehoord", vindt Van der Maelen.

Al enige tijd woedt de discussie over de vervanging van de verouderde F-16's. Defensie lanceerde deze zomer een rondvraag bij vijf producenten van gevechtsvliegtuigen. Officieel houdt het ministerie van Landsverdediging met de rondvraag alle pistes open, maar volgens de openbare omroep stuurt Defensie door de manier waarop het document werd opgesteld, aan op het duurste toestel als vervanger. Het is de volgende federale regering die de knoop daarover moet doorhakken. In de ontslagnemende regering waren de socialisten daartegen gekant.

"We weten dat minister De Crem een voorkeur heeft voor de Joint Strike Fighter, maar dat hij het er zo dik oplegt, is ongehoord", aldus de Vlaamse socialisten. Van der Maelen heeft daarom de voorzitster van de Kamercommissie Defensie, Karolien Grosemans (N-VA), gevraagd de minister naar de commissie uit te nodigen. Volgens de sp.a'er werd de lancering van de rondvraag niet beslist door de regering in lopende zaken.