Manneken Pis onder de gele verf

Het bekendste beeldje van Brussel, Manneken Pis, is afgelopen nacht beklad met gele verf. Wellicht gaat het om een vandalenstreek. Het hoofd en de beentjes van het Brussels ketje zitten onder een geel laagje. Foto's van het gele Manneken Pis circuleren op Twitter. 

"Het klopt dat iemand afgelopen nacht de benen en het gezicht van Manneken Pis met gele verf heeft beklad", zegt Audrey Poels, woordvoerster van Karine Lalieux (PS), schepen van Openbare Netheid en Cultuur. "We vermoeden dat het om een flauwe grap of een gewone graffiti gaat en niet om een daad met een of ander politiek of ander motief. De politie heeft een onderzoek ingesteld en zal daarbij gebruikmaken van de camera die de omgeving van het beeld bewaakt."

Intussen worden alle voorbereidingen getroffen om het beeld schoon te maken. "Dat gebeurt in samenwerking met de Cel Historisch Erfgoed, aangezien de sokkel van het beeld geklasseerd is", gaat de woordvoerster voort. "Het beeld van Manneken Pis zelf is sinds enige tijd beschermd met een laag was. Die moet voorkomen dat de verf in het beeld doordringt, maar we nemen alle voorzorgen. Daarom worden stalen genomen van de verf, zodat we geen producten gebruiken die te bijtend zijn. De schoonmaak zelf zal gebeuren door een gespecialiseerde firma."

Hoeveel die schoonmaak zal kosten, is nog niet duidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid zal de factuur gepresenteerd worden aan de dader, indien die gevonden wordt.