Brussels gerecht viseert Syriëstrijders

Het Brusselse parket-generaal gaat de strijd opvoeren tegen Belgische jongeren die in Irak en Syrië voor de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gaan vechten. Dat heeft de nieuwe procureur-generaal Johan Delmulle gezegd bij de start van het gerechtelijke jaar in Brussel. Het gerecht wil hen financieel proberen te raken.

Johan Delmulle“De recente gruwelijke feiten gepleegd door de IS en de zogenaamde Syriëstrijders kunnen niemand onberoerd laten”, zei Delmulle. “Het is altijd mijn overtuiging geweest dat we hiertegen zeer krachtdadig en met vereende krachten moeten optreden. We starten daarom in nauwe samenwerking met het federaal parket het project BELFI op.” 

Onderzoek naar uitkeringen

Tientallen jongeren uit het gerechtelijk arrondissement Brussel zijn de afgelopen tijd afgereisd naar Syrië en Irak om er te gaan strijden voor de terreurorganisatie Islamitische Staat. Veel van hen komen uit Vilvoorde. Het gerecht wil de jongeren nu financieel proberen te raken. Daarom zal bijvoorbeeld onderzocht worden of de gekende Belgische Syriëstrijders nog werkloosheidsuitkering, OCMW-steun of kinderbijslag ontvangen. “De arbeidsauditeur kan de steun dan laten stopzetten door de bevoegde sociale instanties, maar ook onterecht ontvangen steun  uit het verleden recupereren”, zei Delmulle in zijn toespraak.

Het Brusselse parket-generaal zal zich verder ook richten op vzw’s die zich doelgericht bezig houden met het ronselen van strijders voor jihadistische groeperingen in Syrië. “Vzw’s die hun verplichtingen niet nakomen en bijvoorbeeld niet in orde zijn met hun balansen of ledenlijsten riskeren vervolgd of zelfs ontbonden te worden”, zei Delmulle. Het parket-generaal zal de resultaten van het onderzoek delen met het federaal parket, dat de hoofdrol speelt in de strijd tegen het terrorisme.

Johan Delmulle is de vorige federale procureur. De aanpak van terrorisme en Syriëstrijders stond dan ook altijd hoog op zijn agenda. Hij trekt die aanpak nu door in zijn nieuwe functie.