De Wever wil van geen deadline weten

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever zet de uitspraak van Jean-Claude Juncker geen extra druk op de federale onderhandelingen. De Wever heeft het over sfeerschepping van de commissievoorzitter. “We kunnen er tegen en laten ons niet zenuwachtig maken”, zegt De Wever aan VTM NIEUWS. 

Juncker zei gisteren dat België Europa verlamt door te talmen met de aanduiding van een Europees commissaris. De voorzitter van de Europese Commissie wil binnen de drie dagen een naam. Een niet mis te verstane boodschap, al relativeert De Wever: “Het zal wel bedoeld zijn om de druk op te voeren, maar we zijn dat gewoon.”

Geen deadline

Volgens De Wever gaat het wel de goede kant op met de onderhandelingen, maar hij wil zich niet laten vastpinnen op een datum: “We hopen het binnen enkele dagen af te ronden, maar dat is geen deadline”, benadrukt hij.

Evenwichten respecteren

En dan is er nog die andere eis van Juncker: het moet een vrouw zijn. “Dat zou mooi meegenomen zijn, maar alle evenwichten moeten gerespecteerd worden”, blijft De Wever op de vlakte. “Er zijn ook mannen met ambities en capaciteiten, dus het is niet zo eenvoudig”, besluit hij.