Komende 5 jaar 500 miljoen voor scholen

“Mijn vader en moeder waren allebei actief in het onderwijs. Het is belangrijk dat er voor elk kind een plaats is in ons onderwijs. Op sommige plaatsen in Vlaanderen zien we dat er enkele plaatsen tekort zijn, dat wordt een belangrijk punt om aan te werken", maakt Crevits haar doel duidelijk.

Toch kan ze niet ontkennen dat daar geld voor nodig zal zijn, zeker gezien de staat van heel wat schoolgebouwen: “De budgettaire uitdaging op onderwijs is enorm. Mijn voorganger heeft al hard gewerkt aan de bouw van nieuwe schoolgebouwen. Eind dit jaar zouden er al 50 nieuwe schoolgebouwen klaar moeten zijn. Bovendien gaan we de komende vijf jaar 500 miljoen euro vrijmaken voor de bouw van nieuwe scholen. Het is duidelijk dat dit prioritair is.”

Veel ouders liggen ook wakker van de zogenoemde boterhammentaks, een bijdrage die ze moeten betalen als hun kinderen boterhammen meebrengen naar school. Minister Crevits maakt duidelijk dat ze daar weinig aan kan doen: "Er is vooral veel overleg nodig tussen de scholen en de ouders. In het vrij onderwijs bestond zo'n taks al, nu doen ook steeds meer gemeentelijke scholen het, uit noodzaak om de opvang te kunnen betalen. Het is vooral belangrijk dat het bedrag laag is en goed gemotiveerd."