Technologiestudies zitten in de lift

Wetenschappelijke en technische opleidingen zijn steeds populairder, zowel bij universiteiten en hogescholen als in het (voortgezet) secundair onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie.

Aan de universiteiten stijgen de inschrijvingen van wetenschappelijke en technische richtingen met gemiddeld drie procent. Uitschieters zijn de academische bachelors chemie en fysica die een kwart tot de helft meer studenten aantrekken. De ingenieursstudies kennen voorlopig een bescheiden groei ten opzichte van 2013.

Aan de hogescholen liggen de inschrijvingen bij de professionele bachelors zeven procent hoger dan op hetzelfde moment vorig jaar. De professionele bachelor elektromechanica stijgt sterk met 12% Dat is opvallend omdat deze richting al een van de meest populaire was binnen industriële wetenschappen. Jaarlijks kiezen enkele honderden studenten voor deze richting. Ook de bachelors agro & biotechnologie, en biomedische laboratoriumtechnologie tekenen opnieuw een stijging op. De bachelor chemie kent dan weer een kleine terugval na het erg succesvolle academiejaar 2013-2014, maar de inschrijvingscijfers blijven hoger liggen dan alle voorgaande jaren.