Advocaten Wesphael blij met vrijlating

Advocaat Tom Bauwens, die samen met Jean-Philippe Mayence Bernard Wesphael verdedigt, reageert tevreden op de vrijlating onder voorwaarden door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. "We hebben talrijke keren om zijn voorwaardelijke vrijlating gevraagd en we zijn eindelijk gevolgd in onze argumentatie. Ik ben heel tevreden, samen met meester Mayence en de familie van onze cliënt."

De raadkamer in Brugge verlengde twee weken geleden de aanhouding van Wesphael, maar de verdediging had beroep aangetekend tegen die beslissing. Voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling vroeg advocaat Tom Bauwens dinsdag opnieuw de voorlopige vrijlating en de KI oordeelde dat Wesphael de gevangenis mag verlaten in afwachting van zijn proces.

De verdediging had om een vrijlating met een enkelband gevraagd, maar de KI legde Wesphael andere voorwaarden op. Hij mag geen contact zoeken met de familie van het slachtoffer, mag niet met de media praten en moet zich ter beschikking houden van het gerecht.

"Onze cliënt moet ook een vaste woonplaats hebben en mag het land niet verlaten zonder toestemming van de onderzoeksrechter, maar dat zijn standaardvoorwaarden. We hadden ondergeschikt om een enkelband gevraagd, maar de KI heeft terecht geoordeeld dat dat niet noodzakelijk is. Er is geen gevaar dat onze cliënt zonder enkelband een misdadig leven zou opnemen en er is geen vluchtgevaar", zegt Bauwens.