Elia bevestigt: "Risico op stroomtekort"

Hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft tijdens een informatiesessie voor de pers bevestigd dat er komende winter een reëel risico op een stroomtekort is. "De situatie is structureel slechter dan in 2013. Maar er is nog wat tijd om maatregelen te nemen", klinkt het.

Elia heeft in samenspraak met de CREG al een maatregel genomen om de marktactoren aan te sporen tot evenwicht in hun portefeuille. Dat komt er in de vorm van een onevenwichtstarief dat bij een stroomtekort zowat honderd keer hoger ligt dan normaal.

De elektriciteitsleveranciers zullen dan 4.500 euro per MWh moeten betalen voor elektriciteit die door hun klanten verbruikt wordt, maar die niet binnen hun portefeuille geproduceerd of ingevoerd wordt. De'"boete' moeten ze betalen aan diegene van wie de elektriciteit komt. "Dit is een mechanisme dat zeer sterk aansporend werkt, en waarvan de kost uiteindelijk nul is. Diegene met een tekort betaalt aan diegene met een overschot", aldus Jacques Vandermeiren, CEO van Elia.

De onbruikbaarheid van de centrales Doel 3, Tihange 2 en sinds kort ook Doel 4 is volgens Elia een onverwacht voorval, waardoor er een risico is op een stroomtekort. Dat zal vooral het geval zijn bij windstille en koude periodes. In het 'allerslechtste geval' zullen bepaalde gebieden van het stroomnet afgeschakeld worden, maar Elia maakt zich sterk dat dit op een goede manier zal gebeuren.

Vanaf november zal Elia de burgers ook dagelijks informeren via de website www.winterklaar.be. Details over een noodplan voor het geval van een stroomtekort zullen volgens Elia op 3 september door de federale regering gecommuniceerd worden.