Politie wil niet meer gefilmd worden

Twee agenten van de Brugse politie hebben een klacht ingediend omdat hun interventie tijdens een ruzie op een terras, werd gefilmd en online geplaatst. De Brugse korpschef steunt de twee agenten. Ook Catherine De Bolle, de grote baas van de federale politie, zegt de wrevel te begrijpen.

De klacht volgt nadat de agenten tijdens een banale tussenkomst werden gefilmd en te kijk werden gezet op het internet. Volgens een rondzendbrief mag iemand de politie fotograferen en filmen, bijvoorbeeld om bewijsmateriaal te verzamelen. De privacy commissie wijst er wel op dat er zich een probleem stelt van zodra de beelden worden verspreid.

2 maten en gewichten 

Korpschef Dirk Van Nuffel kondigt aan dat zal worden onderzocht of het korps zich burgerlijke partij stelt. Hij spreekt van twee maten en gewichten. "De naburige politiezone Westkust en tal van andere zones proberen al lang om interventies te filmen met zogeheten bodycams, kleine camera's op de borstzak of pet van de politie. Alleen: dat stuit op privacywetgeving. Als de politie de burgers niet mag filmen, waarom mogen zij dat dan wel?"