Onderhandelaars gingen de nacht in

De onderhandelaars voor een federale regering hebben vannacht tot 1.30 uur gediscussieerd over de thema's overheidsbedrijven, ambtenaren, mobiliteit, defensie en buitenlands beleid. Volgens coformateur Kris Peeters (CD&V) is er een draagvlak voor een minimale dienstverlening, al moet de precieze formulering daarvan nog wel worden uitgewerkt. Vandaag en morgen wordt, in tegenstelling tot wat eerder werd aangekondigd, niet vergaderd. "We hebben besloten gewoon zaterdag wat langer te onderhandelen", zegt coformateur Kris Peeters.

Volgens de CD&V'er is de sfeer rond de tafel uitstekend en waren de partijen het gisteren eens over het principe van een minimale dienstverlening voor het openbaar vervoer. "Het gaat natuurlijk nog maar om een eerste lezing van de nota", zegt Peeters. "De precieze formulering moet nog op papier worden gezet."

Dinsdag snijden de onderhandelaars de begroting aan, een thema dat nu nog in werkgroepen wordt voorbereid. Volgens Peeters zal dan een versnelling hoger worden geschakeld. "Vanaf dinsdag kan het echt avond- en nachtwerk worden", waarschuwt hij.