Formateursnota lekt, N-VA misnoegd

In verschillende kranten zijn vandaag enkele voorstellen uit de formateursnota van Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) opgedoken. Zo schrijft de Morgen bijvoorbeeld dat overuren in de horeca goedkoper zullen worden en de F-16's toch zullen vervangen worden. Volgens Het Laatste Nieuws overweegt de Zweedse coalitie de maatregelen uit de nota te betalen door een indexsprong in 2015, een hervorming van de BTW en, zoals eerder bekend, een gelijkschakeling van de accijnzen op benzine en diesel. De N-VA is misnoegd omdat de nota te veel als een akkoord wordt voorgesteld.

Heilige huisjes sneuvelen

Tegen 2019 moet ons land 17,3 miljard euro besparen, tegen 2015 is dat al 5,3 miljard euro. Een immens bedrag, waarvoor enkele heilige huisjes zullen moeten sneuvelen. Daarom zou er gedacht worden aan inkomsten zoals een indexsprong, een hervorming van de BTW en een gelijkschakeling van de accijnzen op benzine en diesel. Zo bevestigen twee van de vier onderhandelende partijen aan Het Laatste Nieuws. Een indexsprong alleen al zou goed zijn voor 1,2 miljard euro. De hervorming van de BTW, waarbij het tarief van luxeproducten stijgt van 21 naar 22% en voor de basisproducten zakt van 6 naar 5,5%, kan zorgen voor een klein miljard. Een gelijkschakeling van de accijnzen kan enkele honderden miljoenen opleveren.

Meer werken, is meer verdienen

De Morgen en La Libre beweren de volledige formateursnota in handen te hebben en zien al enkele tendensen. Zo zouden de formateurs willen uitgaan van het principe “meer werken, is meer verdienen”. Werkzoekenden kunnen dan weer opgelucht ademhalen, want de werkloosheidsuitkeringen zouden niet beperkt worden in de tijd. De belangrijkste veranderingen voor werknemers situeren zich op het einde van de loopbaan. Een volledige carrière zal op termijn 45 jaar moeten tellen, de pensioenleeftijd blijft liggen op 65.

Goede tijden voor werkgevers

Verder zou er volgens De Morgen ook heel wat inzitten voor de werkgevers. Zo stellen de formateurs dat ze tegen het einde van de legislatuur de loonhandicap van onze bedrijven ten opzichte van de buurlanden zal wegwerken. Ook de werkgeversbijdragen zouden geleidelijk aan verminderd worden van 33 naar 25 procent.

N-VA misnoegd

Volgens sommige kranten is de N-VA misnoegd omdat de formateursnota te veel als een akkoord zou worden voorgesteld, terwijl de partij zelf pas woensdagavond de nota heeft kunnen inkijken. "Sommigen doen alsof het hier gaat om een regeerakkoord, maar dat is het niet. Het is een startnota waarover nog onderhandeld moet worden", zo citeert De Tijd Bart De Wever.