Klaagbrief over nieuwste gevangenis

Zeventien gedetineerden van de gevangenis van Beveren klagen in een open brief over het gloednieuwe complex. "Het regent binnen en de cipiers gedragen zich als cowboys", zo citeren Het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag uit de brief. "Er is wanorde en willekeur, beambten spreken elkaar tegen. En richtlijnen die de directie uitvaardigt, worden door cipiers met de voeten getreden."

Ook de socialistische vakbond ACOD ontving al verschillende klachten over het complex. "Deze gevangenis is gewoon te vroeg geopend", zegt vakbondsman Robby De Kaey in de kranten. "Dat moest en zou nog voor de verkiezingen gebeuren. Daardoor is het gebouw te weinig getest en gecontroleerd."

De gevangenisdirectie is echter niet onder de indruk. "Tja, dat ze hier niet graag zijn. Het blijft natuurlijk een gevangenis", reageert directeur Wim Adriaenssen. Volgens hem was er inderdaad waterinsijpeling in sommige cellen, maar kregen de betrokkenen de kans om te verhuizen. En het regime vlot draaiende krijgen, vraagt volgens hem nu eenmaal wat tijd.