Valt jouw gemeente zonder stroom?

De helft van Vlaanderen kan deze winter zonder stroom gezet worden. Dat blijkt uit een kaart die VTM NIEUWS in handen heeft gekregen. Op die kaart staan de gemeenten die netbeheerder Elia kan afkoppelen van het elektriciteitsnet. Het gaat wel nog om een voorlopig afschakelingsplan.

De gebieden die ingekleurd zijn, kunnen zonder stroom gezet worden. Er zijn volledige gemeenten bij, maar soms ook maar enkele straten of wijken. Grote steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven blijven grotendeels buiten schot. Het zijn vooral de landelijke gemeenten die getroffen zijn. 

De zes verschillende kleuren verdelen het land op in groepen. Wanneer de stroom moet worden uitgeschakeld, zal er één kleurgroep van het net afgekoppeld worden. Er bestaat geen specifieke volgorde, er zal een roterend systeem gemaakt worden. Het zal dus nooit gebeuren dat alle kleurgroepen tegelijkertijd zonder stroom vallen.

Legende:

  • Alle vlakken in dezelfde kleur kunnen op hetzelfde moment zonder stroom gezet worden.
  • Niet-ingekleurde vlakken zullen nooit zonder stroom gezet worden.

Opgelet: deze kaart geldt voor de winter van 2012-2013. Meer informatie heeft de overheid tot op vandaag nog niet vrijgegeven.