Helft Limburg zonder stroom bij black-out

Sinds het uitvallen van de kernreactor van Doel 4 wordt in ons land gevreesd voor een stroomtekort in de winter. Om een volledige black-out te vermijden maakt de regering een zogenaamd afkoppelingsplan, waarbij sommige delen van het land drie tot vier uur lang zonder stroom worden gezet om energie te sparen.

Als de stroom dreigt uit te vallen, wordt misschien de helft van Limburg van het net afgekoppeld. Dat blijkt uit het noodplan van de overheid. Gouverneur van Limburg, Herman Reynders, heeft het vanmiddag met de burgemeesters doorgenomen.

Als er een blackout dreigt, zouden 22 van de 44 gemeenten van Limburg enkele uren per dag zonder stroom gezet worden. Daar zijn ook grote gemeenten bij zoals Lommel, Bilzen, Maaseik en Maasmechelen. Er zou dan telkens een gedeelte van de gemeente van het stroomnet afgekoppeld worden. Het is wel nog maar een voorlopige versie van het noodplan, volgende maand moet er een definitief plan zijn. 

Zo ziet het voorlopige afkoppelingsplan eruit:

Gemeenten die enkele uren per dag kunnen worden afgekoppeld van het stroomnet:

Bilzen, Hoeselt, Bocholt, Neerpelt, Overpelt, Bree, Peer, Hamont-Achel, Dilsen-Stokkem, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode, Kinrooi, Houthalen-Helchteren, Lummen, Heusden-Zolder, Kortessem.

Gemeenten die volgens het voorlopige plan niet worden afgekoppeld:

Hasselt, Genk, Riemst, Lanaken, Beringen, Tongeren, Ham, Tessenderlo, Sint-Truiden, Voeren.