55.000 jongeren verliezen uitkering

De socialistische vakbond ABVV heeft tienduizend jonge leden er met een persoonlijke brief voor gewaarschuwd dat de uitbetaling van hun uitkering eind dit jaar definitief stopt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Het gaat om de zogenaamde inschakelingsuitkering of vroegere wachtuitkering, die via de betalingskassen van de vakbonden wordt uitgekeerd. In het kader van de arbeidsmarkthervorming beperkte de regering Di Rupo deze uitkering tot maximum 3 jaar. Dat betekent dat met ingang vanaf 1 januari 2015 meteen al de eerste duizenden jonge werkzoekenden zonder uitkering vallen: 55.000 jongeren volgens de vakbonden, 30.000 volgens de overheid.

‘Voor velen van die jongeren wordt dat ongelofelijk schrikken’, legt Kris Martin van de ABVV Jongeren uit. ‘Via een persoonlijke brief, waarin de situatie nog eens helemaal wordt uitgelegd, wilden we daarom al onze leden die in deze situatie verkeren duidelijk maken waar zij vanaf eind dit jaar aan toe zijn.’

‘Als ze tegen eind dit jaar nog steeds geen werk hebben, kunnen we enkel maar suggereren om bij het plaatselijke OCMW ten rade te gaan’, klinkt het bij de vakbonden.

Daar vrezen ze voor een grote toestroom van deze jongeren. ‘We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de vorige regering de factuur van deze maatregel op de OCMW’s afschuift, terwijl die ook geen financiële marge hebben’, zeggen ze daar.