105 banen weg bij RTL Belgium

Bij de Franstalige private mediagroep RTL Belgium verdwijnen 105 banen, of zowat een op de acht. Dat heeft de directie aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zo meldt de vakbond Setca.

Het transformatieplan #Evolve moet RTL Belgium beter laten inspelen op de nieuwe vormen van mediagebruik. Het moet het moederhuis van de nu dertigjarige televisiezender RTL-TVI ook sterker maken tegenover de concurrentie.

Recentelijk nog maakte het Franse TF1 zijn intrede op de Belgische publiciteitsmarkt. De Franse zender zendt nu ook speciale reclameboodschappen uit gericht op het Belgische publiek.

Wet-Renault
De directie start de informatie- en consultatiefase op van de wet-Renault over collectief ontslag. De CEO van RTL Belgium, Philippe Delusine, zegt op radiozender Bel RTL dat er snel verandering nodig is opdat RTL ook de komende tien jaar lokaal nieuws kan blijven brengen zoals vandaag. Voor de kijkers en luisteraars wijzigt er niets, benadrukt hij.

De vakbonden gaven eerder al te kennen dat ze elk ontslag ongerechtvaardigd vinden. "De directie weet al bijna dertig jaar dat TF1 de mogelijkheid bestudeerde om zijn reclameblokken in België te commercialiseren. Op dit moment heeft TF1 niet één euro afgenomen van RTL", klonk het.