Vrees voor sabotage op stroomnet

 

Het gerecht onderzoekt of het Belgische stroomnet nog op andere plaatsen dan in Doel 4 gesaboteerd is. Dat bevestigt het federaal parket aan VTM NIEUWS. In maart is in Henegouwen namelijk een transformator ontploft. Via die transformator wordt stroom vanuit Frankrijk naar ons land ingevoerd. Eerst leek dat een banaal ongeval, maar na wat er gebeurd is in Doel, onderzoekt het gerecht of ook dat sabotage kan zijn geweest.

Komende winter zou ons land op piekmomenten wellicht nood hebben aan een constante maximale stroominvoer van 3.500 MW vanuit het buitenland, maar door de sabotage van de transformator in Henegouwen is het echter maar de vraag of dat effectief mogelijk is.

Op de website van de netbeheerder staat te lezen dat het netelement Monceau (B)-Chooz (Fr) nog tot en met 31 december "onbeschikbaar" is. Een woordvoerster van netbeheerder Elia zegt evenwel dat de herstellingen aan de transformator "bijna gedaan" zijn, maar een concrete timing kan niet worden gegeven. Daar komt nog bij dat ook de dwarsregeltransformator in Zandvliet onderhoud nodig heeft, waardoor ook de invoercapaciteit vanuit Nederland kleiner is.